14. juni 2019 0 Comments Elektronik

Gratis och bra software

Fungerar din dator som den ska? Om du precis har köpt en ny dator är det inte säkert att du har all nödvändig mjukvara installerad. Tänk igenom vad du har för intressen och om du ska använda datorn till jobbrelaterade uppgifter, vad du kan tänkas behöva av mjukvara. Något som du med garanti behöver använda är Flash, ladda ner flash från Adobe här. Om du är typen som gillar att spela finns det många bra gratis spel, kanske Seterraär något för dig? Ett spännande geografispel där du kan lära dig en massa nytt om andra länder.

Inte nödvändigt att betala

Du drömmer inte om hur mycket gratis spel det finns. Kanske är du den lite mer gammaldags typen? Då är kanske Tetris något för dig? Patiens är också en gammal goding. Det finns en rad bra gratisspel du kan hitta från 80-talet. Kommer du ihåg Bubblebubble, de 2 små drakarna? Eller varför inte Zelda? Alla dessa spel kräver att du har Flashplayer installerat. Kanske tycker du det är kul att spela online poker? Det är såklart inte gratis att delta men du betalar inga kostnader bara för att vara med i spelet.

Andra gratis mjukvaror till din nya dator som du kan fundera på att skaffa är en bra webbläsare. Några alternativ är Google Chrome, Firefox och Opera. Det finns många gratisprogram till mjukvaror. Ett annat användbart program kan vara 7-zip, vilket gör att du kan öppna alla zip-filer du mottar. Ccleaner kan vara ett annat bra verktyg. Med Ccleaner  kan du städa bort gammal filhistorik och få bort cookies. 

Kanske du har provat att använda Photoshop på jobbet och tycker att det är ett bra program men lite dyrt? Paint.net är då ett bra alternativ. Det har riktigt många funktioner för att kunna redigera i exempelvis fotografier.

Håller du på med ljud och kanske vill spela in är Audacity ett bra alternativ. Ett annat användbart program att lägga på minnet är Recuva. Det hjälper dig att återskapa en fil om du av misstag har råkat radera den.

Det är alltså inte alltid det är bäst att köpa sig til dyra program när det finns så många bra gratis eller iallafall billigare alternativ. Varför inte lägga pengarna på något roligare? Sommaren närmar sig och med den semster – kanske räcker pengarna till en resa till sydligare breddgrader nu när du har sparat så mycket på din dator?


Share: