21. januari 2020 0 Comments Hus

Lyxa till natten med en ställbar säng

En ställbar säng – låter det som något överdrivet lyx som du inte är i behov av? Tänk då igen. Idag finns ett stort antal ställbara sängar på marknaden i alla prisklasser. Något som förr ansågs som lyxigt blir idag mer och mer vardagligt. Med tanke på den tid gemene man spenderar i sängen är det definitivt värt att fundera över dina behov och vad du behöver i en säng.

Två typer av ställbara sängar

En ställbar säng rör sig och kan böjas för att erbjuda dig som ligger ner ett val av sitt- eller ligg positioner. Det finns ett stort antal ställbara elektriska sängar tillgängliga, men de tenderar att delas in i två grupper. Engelskans “Lifestyle-beds” (livsstilsbäddar) har vanligtvis en sk. sit-up-funktion för att göra det mer bekvämt att läsa eller titta på TV i sängen. De kan sällan ställas in i olika sovlägen eller justeras i höjd – de är ämnade just för att sitta upp i olika positioner. Dessa typer av sängar anses lite mer som lyxiga – och används inte användas av hälsoförbättrande skäl utan för att piffa upp vardagen.

Den andra typen är en sk. profileringsbädd som erbjuder mer flexibilitet, med olika positioner och funktioner. De är mer lämpade för personer med specifika medicinska eller hälsobehov alternativt har problem med sömnen. Profilerande sängar kan justeras manuellt eller elektriskt medan personen ligger på sängen, oftast är de i behov av elektricitet och styrs med en fjärrkontroll. Du kan också spara en viss position som passar dig bäst, så sängen automatiskt alltid ställs in på den positionen när du ska sova.

Testa dig fram

Vilken säng ska jag då välja kanske du frågar dig? Självfallet bör du som konsument läsa på och se vilka sängar som har bäst recensioner kontra pris. Men det viktigaste är att själv testa olika sängar och se vilken du gillar bäst, den säng som passar en person bäst är inte detsamma som passar en annan. Lycka till!


Share: