24. januari 2022 0 Comments Hus

Välja matbord

Ska du köpa nytt matbord? Då finns det en del saker du bör tänka på. Ett matbord är något som oftast står i köket, eller i matsalen om man har en sådan. Matbord kallas därför även för köksbord eller matsalsbord. Sedan finns det även så kallade matgrupper, som då består av matchande bord och stolar.

När du ska välja matbord, så är det ju bra att utgå från platsen den ska stå på. Det så att du kan få rätt längd och bredd på ditt bord. Platsen i sig har ju även betydelse vad för form på bordet du kan ha.

Hitta rätt matbord

Idag finns det matbord som är runda, ovala, rektangulära och kvadratiska. Vad för längd det ska vara på bordet, det avgörs som sagt av var du ska ha den samt så klart hur många som ska få plats runt det. Vanliga längder på matbord är 180, 200 och 250 cm. Men det finns även andra mått. När det gäller bredden på bordet, så bör den vara minst 80 cm. Det så att du får plats att duka med tallrikar, bestick och glas, på båda sidorna av bordet utan att det krockar.

När det gäller höjden på ett matbord, så bör den helst ligga på mellan 72–75 cm. Det för att du ska kunna sitta bekvämt vid det samt att de flesta matstolar är anpassade till bord med denna höjd.

Material på matbordet

Du ska ju även välja vad för material och färg du ska ha på bordet. Har du redan stolar hemma, så kanske du vill ha ett bord som matchar dessa. Det finns idag många material så väl som färger att välja på. Vad som passar dig, det är ju en smaksak. Välj helt enkelt det som tilltalar dig! Om du vil hitta bra matbord att välja mellan, så kan du göra det hos Vidaxl.


Share: