21. november 2023 0 Comments Shopping

Hur väljer jag rätt dunjacka?

Är det så att du bestämt dig för att köpa en dunjacka? Då gäller det att välja rätt dunjacka. Det kan vara avgörande för att hålla dig varm och bekväm under kalla väderförhållanden. Väljer du en dunjacka från Decathlon så gör du ett bra val. Sedan finns det några faktorer att överväga när du väljer en dunjacka.

Något som det ofta talas om i samband med dunjackor är fillpower eller fyllningsgrad. Det är måttet på dunets kvalitets som mäts i detta. Ju högre fill power, desto mer isolering ger dunet. En annan sak att kolla på är dun-till-fjäder-förhållande. Dun och fjädrar används ofta i kombination. Ju högre andel dun, desto bättre isolering och lättare blir jackan. En andel på 80/20 (80% dun, 20% fjädrar) eller högre är att föredra för bästa isolering.

Bra saker att kolla efter

När du ska köpa en dunjacka så är det inte bara fill power och dun-till-fjäder-förhållande som är viktigt. Kolla även jackans vikt. Om du letar efter en lätt jacka för aktiviteter som vandring eller resande, välj en lättare dunjacka. För extrem kyla kanske en tjockare jacka är mer lämplig att ha.

Sedan var det ju även detta med materialet för övrigt. Yttertyget på dunjackan bör vara tätt för att förhindra att fjädrarna tränger ut. Du bör överväga att välja en dunjacka med vattenavvisande eller vattentät ytbehandling om du ofta är ute i fuktigt väder. Dun tål nämligen inte väta så bra.

Välj en stil och passform som passar din personliga smak och aktiviteter. Vissa jackor passar mer för att ha i stan medan andra är passar bättre för utomhusaktiviteter.

Priset på dunjackor varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner. Bestäm din budget och hitta en jacka som passar inom den ramen samtidigt som den uppfyller dina krav. Du kan som sagt hitta bra dunjackor, till bra priser hos Decathlon.


Share: