22. november 2021 0 Comments Shopping

Pyssel med pärlplatta och rörpärlor är kul

Om du ska köpa hem något som är roligt både för dig och dina barn, då ska du satsa på att köpa rörpärlor och pärlplattor. Du kan köpa olika storlekar av både pärlor och pärlplattor så som mini pärlplattor små eller satsa på midi storlek.

Med rörpärlor och en pärlplatta går det att göra en massa fina saker. Det går ju att göra allt från enkla mönster till mer komplicerade. Att pyssla med pärlplatta för yngre barn är även en bra utmaning i finmotorik.

Gör roliga snurror av rörpärlor

En kul grej att göra, med hjälp av pärlorna, det är att göra egna snurror. Du kan då använda dig av en rund pärlplatta och lägga vad för mönster du vill.

Det här behöver du:

  • Rörpärlor

  • Pärlplatta (gärna en rund platta)

  • Tandpetare med vass spets

Gör så här:

Börja med att pärla valfritt mönster på din pärlplatta. Det är ganska lagom med åtta rader/cirklar från mitten så att säga. När du lagt färdigt mönstret så är det dags att smälta samman pärlorna. Du tar då ett bakplåtspapper och lägger över pärlorna. Stryk försiktigt med ett strykjärn tills pärlorna smälter samman. Undvik att stryka för mycket på den mittersta pärlan. Det måste vara ett hål kvar där! Det är där du ska ha tandpetaren sedan.

När du strukit klart så tar du din tandpetare och sticker ner den en bit i den mittersta pärlan. Sedan är det bara att börja snurra. Du måste använda dig av en tandpetare med vass spets annars går det inte att snurra.

Gör gärna flera snurror, så kan du och dina vänner, eller syskon tävla om vem som kan hålla igång sin snurra allra längst.

Sedan är det bara att snurra. OBS tänk på att det måste vara en tandpetare med vass spets annars går det inte att snurra.

Söta ramar med blommor

En annan sak du kan göra med hjälp av rörpärlor, det är små fotoramar. Du kan sedan rama in fina bilder i dem. Börja med att pärla ramen, samt gör även fina små blommor och limma fast på ramen. Du kan sedan klippa till en bit kartong som är något mindre än ramen. På den sätter du fast din bild eller ditt foto. Efter det så limmar du fast kartongen på baksidan av ramen, med bilden utåt. Vill du att ramen ska stå upp så gör en triangel av kartong och limma fast på baksidan. För att kunna hänga upp den så sätter du fast ett litet snöre på baksidan.

Så här värmer du ditt motiv av rörpärlor

Ta fram en bit bakplåtspapper som du viker på mitten. Lägg din pärlplatta på ena halvan. Sedan viker du över den andra halvan, det så att pärlorna täcks. Ta fram strykjärnet och stryk på motivet, ganska högt värme, tills att alla pärlorna smält samman med varandra. Lyft upp bakplåtspappret ibland för att kolla. När det är klart, lossa då försiktigt motivet från pärlplattan och vänd det. Lägg över bakplåtspappret igen. Stryk lite snabbt och lätt över pärlorna, de ska inte smälta samman lika mycket!


Share: