17. april 2022 0 Comments Shopping

Styling för män

Att lägga ner tid och pengar på styling har oftast varit kvinnans privilegium – om man tänker på hur det i regel sett ut i västerlandet.

Visst har det alltid funnits en liten grupp män som månat om sitt utseende och tyckt att det varit värt att lägga ner pengar och energi på sitt utseende och apparans men annars har många mäns investeringar stannat vid vanliga hygienprodukter som en ”manlig” duschtvål, en deodorant och någon after shave eller ”rakvatten” som man sade förr.

Historia

Feminint eller rentav ”fjolligt” har det kallats i vissa manliga kretsar om män månat mer än basalt om sitt utseende. Man mötte normalt inte upp i jaktlaget eller kom till innebandyn med kajal runt ögonen och någon väldigt avancerad stylingprodukt stod oftast inte att finna i mannens badrumsskåp.

I regel uppfattades sådant som utanför normen även om estradören Karl-Gerhard redan för exakt 100 år sedan, sjöng om den feminina ”jazzgossen” som hade tusch på sina ögonlock. Karl-Gerhard var ju gay och kände sig hemma i dåtidens subkultur av söta jazzgossar.

Numera kan man fortfarande hitta fördomar men samtidigt syns en trend av ökande tolerans för manlig fåfänga.

Inom exempelvis sporten, som förr var traditionellt manlig, ser vi allt fler fotboll- och ishockeyspelare som signalerar stor självmedvetenhet i sitt val av hårstil och inte minst genom den alltmer vanliga markören: Skägget!

Stylingprodukter

Eftersom skäggen i många fall vuxit förbi stubbstadiet så måste det också skötas på ett helt annat sätt än den bekväma stubben.

Har man ett omfångsrikt skägg vill man i regel inte se ut som en tovig viking typ Sven Tveskägg utan man försöker hitta bra oljor eller vax som kan hålla styr på det.

När man letar en bra stylingprodukt eller flera olika dito följer man i regel någon rekommendation man hört eller så söker man aktivt i affärer, hos barberaren eller på nätet.


Share: