21. februari 2022 0 Comments Shopping

Att jämföra kreditkort – alltid bra

Behöver du skaffa dig ett kreditkort? Då är du en av många. Det första du bör tänka på är att kreditkortsmarknaden är relativt stor vilket betyder att utbudet av produkter är ganska varierat.

Kreditkorten kan skilja sig mycket varandra emellan då de största avvikelserna märks när det kommer till förmåner och olika typer av samarbeten.

Vad gör du för att få en överblick av vad som erbjuds på kreditkortsmarknaden? Ett hett tips är att titta på jämförelsesidor. Jämför kreditkort gör du lättast om du får tillgång till sammanfattad information om utgivare, kreditgränser, villkor och krav. Det får du på en jämförelsesida.

För dig som gärna vill veta mer nu har vi satt samman vissa av de viktigaste punkterna du bör ha i åtanke när du väljer kreditkort. Läs gärna vidare.

Så här gör du när du väljer kreditkort

Här får du några bra frågor som du bör försöka besvara när du väljer ditt nästa kreditkort:

  • Hur mycket kredit behöver jag? Tänk på att kreditkort har olika kreditgränser. Vissa kan erbjuda kredit på flera tusen kronor. Frågan är vad du behöver och har användning för. Man ska vara försiktig med att acceptera för höga kreditgränser speciellt om man riskerar att spendera mer pengar än planerat och vad man har råd med.

  • Hur ser den räntefria perioden ut? Majoriteten av kreditkortsutgivarna erbjuder en räntefri period till sina klienter. Detta ger en möjlighet att avbetala krediten utan att någon ränta ackumulerats. De flesta utgivare har 30 ränterfri period.

  • Hur höga är avgifterna? – de flesta kreditkort har en årsavgift, den varierar beroende på produkt och utgivare.

  • Hur ser bonusar och förmåner ut? Dagens kreditkortsmarknad utmärker sig med att varje kreditkort erbjuder olika typer av förmåner och samarbeten. Vissa ger rabatterade priser på online inköp hos olika företag, andra ger extra flygpoäng. Varianterna är relativt många. Här spelar det stor roll vad du själv har mest användning av och hur din livsstil ser ut.

  • Måste du uppfylla några krav? De flesta utgivare kräver att deras kunder är myndiga (dvs har fyllt 18 år). Vissa företag kräver även att du har en bevisad månatlig inkomst.

Kreditkortet ger förmåner men innebär även skyldigheter

Ett kreditkort innebär att du kan ta del av olika förmåner samtidigt som det medför en del skyldigheter. Förmånerna varierar beroende på utgivare, något vi redan nämnde i föregående rubrik. Förutom den räntefria perioden kan du även ta del av bonusar, rabatterade priser mfl.

Vilka är dina skyldigheter? Det viktigaste du bör tänka på är att alltid betala tillbaka krediten du använt. Givetvis, bör du sikta på att betala den under den räntefria perioden. Det går att även avbetala efter den men då ackumuleras det ränta.

Ett bra tips är att skaffa dig ett kreditkort som passar dina egna behov. Om du lagar mycket mat, kan du skaffa dig ett kort som kombinerar mat och kreditkort i ett. Kör du mycket bil, kan ett bensinkort med förmåner passa dig väl. Reser du mycket, kan ett kreditkort som belönar dig med flygpoäng vara en bra idé. Som sagt, titta gärna på en jämförelsesida för att få en bättre överblick av vad som erbjuds på marknaden.


Share: